Re: Sieťová práčka .. kedy má zmysel? .. aký model??

Pravá síťová pračka nemusí být nejdražší, naopak může vyjít velmi lacino, stačí zapojit bastlířské buňky a využít toho, co se jinde válí téměř bez užitku. Pokud by někoho zajímalo jak, rozepíšu se.

Web

Re: Sieťová práčka .. kedy má zmysel? .. aký model??

Sincaire, můžu poprosit o rozepsání se?

Web

(upravil reeb 24. 11. 2009 22:54)

Re: Sieťová práčka .. kedy má zmysel? .. aký model??

Já myslel Accuphase ap. což je špička  smile

http://www.accuphase.com/cat/ps-510_e.pdf

http://www.accuphase.com/cat/ps-1210_e.pdf

Web

(upravil sinclair 25. 11. 2009 0:44)

Re: Sieťová práčka .. kedy má zmysel? .. aký model??

A kolikpak ty pračky od Accu stojí ???
Jsme tu banda tupých blbů, co budou slídit po netu a kupovat pajcované a ojebané pračky z Číny, případně za těžký love originály, nebo jsme DIY komunita, co si umí poradit sama ???

Web

Re: Sieťová práčka .. kedy má zmysel? .. aký model??

Pračka by mě taky zajímala, tak s chutí do toho, Leošu smile

Re: Sieťová práčka .. kedy má zmysel? .. aký model??

To VOX: Já jsem chtěl použít ty, co jsou na Aukru http://www.aukro.cz/item799171400_sitov … v_10a.html , protože ty jsou kombinací filtru a zásuvky. Skříň co v inzerátu nabízím, byla (pochopitelně) dělána na kulaté.

Re: Sieťová práčka .. kedy má zmysel? .. aký model??

sinclair napsal:

Pravá síťová pračka nemusí být nejdražší, naopak může vyjít velmi lacino, stačí zapojit bastlířské buňky a využít toho, co se jinde válí téměř bez užitku. Pokud by někoho zajímalo jak, rozepíšu se.

Zabýval jsem se podobnou tématikou a myslím, že vím, kam Leoš míří (už mi toto řešení kdysi nastínil) a myslim, že pro zdejší komunitu je zajímavé dost... Více se nebudu rozepisovat, to necham na Sinclairovi...

Re: Sieťová práčka .. kedy má zmysel? .. aký model??

U filtrů je  hlavně důležité co chci odfiltrovat. Pokud to nevím ( na základě měření) tak je to většinou tápání.
Pro odfiltrování nižších kmitočtů o větší amplitudě je potřeba do filtrů použít indukčnosti s železným jádrem, protože feritové se snadno přesytí a ztrácejí indukčnost. Osvědčilo se před filtry zařadit nějaký velmi kvalitní svodič přepětí, tím, že ořeže špičky sníží i amplitudy  rušivých napětí a snáze se to odfiltruje. Z praxe však vím , že často filtry i, oddělovací trafa i síťové pračky nic přinesou. doporučuji změřit odstup rušivých napětí před  instalací nějakých opatření a po nich, několikrát se stalo, že po instalaci trafa se odstup zhoršil. Buď to bylo indukcí el.magnetického  pole , vznikem vyšších harmonických při rezonanci jádra trafa , nebo  rezonancí na kombinaci indukčnosti vinutí  kapacitě  mezi  primárem a sekundárem.

(upravil zuki 26. 11. 2009 22:02)

Re: Sieťová práčka .. kedy má zmysel? .. aký model??

Jednu krátkou poznámku k filtrům - materiály na filtry (L i C) by měli mít paradoxně malou jakost tzn. velké ztráty. Pokud jsou "kvalitní" tak např. L vytvoří s jakoukoli kapacitou z obvodu nebo "z okolí" rezonanční okruh (LC). Pak je nutné to tlumit R nebo RC členem, jinak do sebe s nadšením "nasají bordel z okolí" a dle jakost LC filtru na něm nakmitá napětí i vyšší než tam bylo předtím (např. zvýrazní nějakou harmonickou původního rušení).. .

Také opakování stejných hodnot L (+ stejných C) vede k tomu, že soustava má jeden rezonanční kmitočet a sám jsem viděl filtr s dvěma stejnejma dvojtejma tlumivkama v sérii + stejný kapacity u tlumivek, že na 150KHz měl nulový útlum!!! Stačilo změnit jeden C a byl OK....tzn. min -30- 40dB....těch 150kHz byl napotvoru kmitočet spínanýho zdroje, který chtěli odrušit. Ono ty nízký kmitočty se blbě filtrujou - velký C, velký L...tzn. zabere to dost místa a peněz...

Pokud se použijí materiály s velkou jakostí, tak už se musí sakradobře vědět co se dělá....

pozn.: Už vám do toho nebudu kafrat.  Já bych do oddělováku nebo pračky (filtry ano), pro mě zatím z nepřesvědčivých důvodů, asi nešel. Mám dojem, že zařizení má mít kvalitní trafo apod. v sobě atd... Chápu, že když ho nemá a je citlivé na kdejaký prd, tak nějaké opatření je na místě.
Také jsem měl vedle sebe cca 60m CB s nepovolenými 100W na anténě (správně jen 4W/27MHz) a na své CB anténě jsem měl asi 10V signálu a zarušenejch min 5 kanálů kolem. A stačily součástky do 30kč a úprava mé stanice, aby se to podstatně zmenšilo na částečné zarušení jen sousedního kanálu a tím jsem to přestal řešit...Takže rozumné úpravy někdy pomohou a z zařízení střední a vyšší třídy udělají to, čím to mělo být od začátku....

I tak mě zajímá, jak to dopadne...

Re: Sieťová práčka .. kedy má zmysel? .. aký model??

TO mě taky

Web

(upravil sinclair 27. 11. 2009 17:29)

Re: Sieťová práčka .. kedy má zmysel? .. aký model??

Svodiče přepětí a kompenzátory jalové složky transformátorů jsou jedna věc, kvalitní odrušení v pásmu 0,1-30MHz je věc druhá, značně složitější, oddělovací trafo s odrušením  na obou stranách je věc třetí a "pravá" síťová pračka je zas něco zcela jiného.
Faktem je, že odfiltrovat vf nosnou a pak nějakých těch 214Hz z HDO není sranda a vyžaduje to odrušovací filtry obrovských rozměrů s ještě většími indukčnostmi tlumivek a kondenzátory řádu jednotek uF. Jeden takový filtr jsem viděl, byla to kisna asi tak 20kg těžká se špulkami na transformátorových jádrech EI50 a olejovými kondenzátory.
Myslím, že za pomocí všelijakých tlumiveček a kondíčků např. z primárního odrušení PC zdrojů či CRT monitorů vůbec ničeho nedosáhnete, maximálně tak potlačení vf složek nad 10MHz, které běžnými síťovými transformátory napájených zařízení stejně neprojdou. Stejně tak jsou k prdu "psy" s odrušením, nebo panelové eurozástrčky IEC s odrušením.
Stejně tak se bez oddělovacího transformátoru /který, ač dobře udělán, umí pěkně řvát/ nezbavíte stejnosměrné složky v síti, kterou tam zanášejí různé jednocestné usměrňovače s nárazovými kondenzátory, tyristorové a triakové regulace apod.
Já sám mám v dílně měřicí přístroje napájeny ze síťové pračky, vyrobené ze 100W zesilovacího modulu původně pro rozhlas po drátě, modul má firemní označení ADJ637. Vypadá zcela stejně, jako populární AUJ637 s tím rozdílem, že má výstupní transformátor pro napětí 240V. Použil jsem i původní zpětnovazební regulaci zisku zesilovače /tzv. paralelní chod/ a budím jej na hranu limitace poměrně stabilním oscilátorem 50Hz. Koncové tranzistory nejsou již původní KD503, ale přeosadil jsem je na MJ15003, původní filtrační elektrolyty zdroje TE925 4G7/63V jsem vyměnil za TE924 10G/40V, důkladně zablokoval kondenzátory usměrňovací můstek, překlenul celý sekundár kondenzátorem 470n/250V /z výroby tam kondenzátor už je, ale malý, 47nF/, primár opatřil filtrem WN852 02 s doplněnými varistory a termistorem asi 5ohm proti nárazu při zapnutí. Beru z toho až 150W bez sebemenších protestů, na původním šestižebrovém chladiči je jen dodatečný větráček.
Leze z toho zcela čistých sinusových 50Hz se zkreslením maximálně 0,2%, oscilátor má možnost přepnutí na 60Hz pro testování zahraničních krámů.
Zatím s tím ale napájím jen měřáky a zdroj, protože o barák vedle je výrobna zákusků, kde je myslím šest pecí s čertvíjakým příkonem, ale hlavně triakovou regulací, což způsobovalo strašné pecky do sítě a nutilo mě to pracovat téměř zásadně v noci, kdy pekárna nepracovala. S tímhle můžu dělat celý den.
Modul ADJ637 se dá koupit po různých bazarech a aukcích za pár stovek, je potřeba k němu jen sehnat původní zpětnovazební trafo z paralelního chodu a vyrobit slušný a čistý generátor 50Hz. Kdo má chuť se s tím bavit, má práci na celou zimu smile

Web

(upravil Birkoff 27. 11. 2009 21:12)

Re: Sieťová práčka .. kedy má zmysel? .. aký model??

Jo, jo.. Já mám největší problém právě s tím HDO. V chodníku před domem mi vede VN 22kV do blízké trafačky a v souběhu s ním asi 20m NN přívod pro můj dům. 214Hz (dle dostupných info to může být 180 - 1050Hz, 1 - 4% Un) je nejen dobře slyšet, ale dokáže to rozhodit i běžný stmívač. O filtru jsem již uvažoval dávno, ale jak píše Rezek, je to potřeba nejdřív změřit a teprve pak do toho cpát prachy. A navíc nikde není zaručeno, že i po aplikaci filtru se to do domovních rozvodů nedostane indukcí z toho VN vedení. Shit!

Sinclairovo řešení je samozřejmě "nejčistší" i relativně levné, ale může lézt pěkně do peněz svým provozem, když vezmu v úvahu, že účinnost zesilovače je v lepším případě 60%. Holt něco za něco - jako vždy...

Re: Sieťová práčka .. kedy má zmysel? .. aký model??

Odfiltrovat nízké kmitočty je opravdu problém. Na odfiltrování  signálu HDO ( napájení rozhlasového studia) jsme kdysi kupovali filtry od PRE , byly to opravdové velké bedny, ale pomohlo to.  Jak jsem psal již minule dost pomůže nejdřív  zmenšit amplitudu svodičem, který ořeže špičky. Také je důležité aby rušení nebylo mezi zemí (PE) a fází nebo N. Proto je důležité vždy  třívodičové zapojení a vyrovnání potenciálů, o kterém jsem již také psal.  Dost důležité je také zapojení obrušovacích filtrů právě  vzhledem k PE , aby do PE tekl co nejmenší proud, tak obrušovací kondenzátor mezi fází a N musí být řádově větší než mezi fází a PE.Kvalitní zdroje si s rušením mezi fází a N většinou poradí, pokud je však mezi fází a PE, tak může pronikat do signálových cest mimo zdroj.Jak píše zuki, někdy méně je více,vzhledem k vyšším harmonickým je vždy nebezpečí rezonance.

Re: Sieťová práčka .. kedy má zmysel? .. aký model??

Ještě pro Birkoffa, možná se to šíří  elektromagnetickým polem a ne po síti ( když je blízko trafačka).

Re: Sieťová práčka .. kedy má zmysel? .. aký model??

Díky pane smile Trafačka je cca 50m (průmyslový objekt, ale momentálně pouze kanceláře a ještě minimálně obsazené) a můj dům z ní není napájený. Možná by stálo za to změřit to teď a pak se domluvit s chlapama od rozvoďáků až budou dělat revizi VN a budou tudíž vypínat a pak měřit znovu. Bohužel to je dle norem jednou do roka a max. za 2 hoďky jsou hotoví. Grrr.
Ještě k Tvému příspěvku: "...Kvalitní zdroje si s rušením mezi fází a N většinou poradí, pokud je však mezi fází a PE, tak může pronikat do signálových cest mimo zdroj..." Nevím, zda to dobře chápu, ale pokud budu mít dotčené přístroje ve třídě II a splním i další Tebou uvedené podmínky, tak by se do signálových cest nemělo z PE nic dostat. Nebo?
Už jsem hodně mimo téma, omlouvám se.

Re: Sieťová práčka .. kedy má zmysel? .. aký model??

Jo ve třídě II  není problém  s PE v napájení, ale uvědom si, že i v signálových cestách máš vždy něco stíněného a to by někde mělo být uzemněno, resp. připojeno na PE.Vím , že je to  velmi obecné, ale chce to vždy  v klidu  postupovat  od napájení  po celé sestavě. Zajímavé je, že i u třídy II se mění odstup při otočení sí´tové vidlice ( většinou).

Re: Sieťová práčka .. kedy má zmysel? .. aký model??

Stínit neznamená připojit na PE, ale na signálovou zem, což je něco jinýho.

Re: Sieťová práčka .. kedy má zmysel? .. aký model??

Ano, ale všechny "země" jsou někde spojené.

(upravil zuki 10. 12. 2009 9:03)

Re: Sieťová práčka .. kedy má zmysel? .. aký model??

Když se mění odstup s otočením vidlice, tak to znamená, že sec na trafu má větší (kapacitní) vazbu k jenomu z síťových vodičů (L...N). Sec je např. namotaný na primáru a záleží zda těsně pod sec je fáze nebo N. A podle toho tam teče "unikající" proud do obvodu sec (audia apod).

pro Birkof níže: U spínaných zdrojů se na 99% dává přes "bariéru 230VAC/ sec" bezpečnostní většinou keramický modrý kondezátor 1-2nF. Ten "zkratuje" VF rušení vznikající v obvodech spínaného zdroje = zkratuje primár s sec. To zkratuje berte s rezervou = potlačí např. o 20-40dB unikající VF proudy. A i když je jeho impedance na 50Hz větší než 1MOhm, tak tam z 240VAC těch 0,1mA může téct a nějak se projevovat, často je to i cítit - podle toho, zda je dle stavu vidlice na L nebo N větvi ... zda je před nebo za můstkem a na dalším konkrétním provedení  - zda jsou kondy, kolik a kde na můstku apod...

Re: Sieťová práčka .. kedy má zmysel? .. aký model??

Nevím, jestli jsem nějak zvlášť citlivý, ale tenhle "jev" už jsem vypozoroval dávno u různých přístrojů ve třídě II - přejedeš po kovovém krytu hřbetem ruky a brní to. Otočíš vidlici a je klid. Změříš izolační odpor - vše OK. To co píše zuki mne napadlo také. Ovšem pak jsem zažil překvápko: externí disk 3,5" napájený spínaným zdrojem, nepřipojený k PC a ono to dělá taky. Tak nevim.