(upravil MaBat 28. 12. 2009 17:55)

Téma: Projekt á la PLUTO

Chtěl bych poptat zájem o společný projekt reprobeden na způsob Linkwitzova Pluta. Šlo by o pasivní verzi téhle IMHO velmi povedené konstrukce, s potenciálem ještě o dost větším, než dvoupásma s WG-300 a po doplnění o spodek s výsledkem lepším, než u 99% běžně dostupných třípásem. Vhodné bedny i tam, kde je z různých důvodů třeba slevit z optimálního umístění, nebo kde se poslouchá z měnších vzáleností. Dá se očekávat přirozený, neunavující "otevřený" projev s dobrou lokalizací a prostorem.

Momentálně stavím něco podobného (ale 3-pásmo, navíc těžko reprodukovatelný), vychází to velmi slušně i s pasivní výhybkou a přijde mi trochu škoda, že se takový bedny nestaví víc. Dá se to celý udělat v různých cenových hladinách, repráky samotný jsou na tom až to druhořadý, větší nároky jsou jen na nízko dělitelnou vějšku, kterou je trochu problém sehnat - vidělo by se, podle zájmu. Ten samotnej koncept bude hrát dobře s lecčím. Nemuselo, ale i mohlo by to být udělaný z těch instalačních rour (nebráním se tomu, ale znám i lepší, i když na manuální práci asi náročnější řešení) - samotná podoba ozvučnice je dost volná, až na ten vršek.

Kdyby to někoho zaujalo, dejte vědět. Cenově by se to mohlo udržet i celkem nízko, za opravdu vysokého poměru užitek/cena. Nemuselo by zůstat u 2-pásma, dá se to udělat i jako 3-pásmo, ovšem to už by začalo lézt trochu do peněz a užitná hodnota by se asi o něco snížila.

Zatím jde jen o nezávaznou sondáž. Stále je tu ale evidentně dost lidí, co tak různě pokukujou, neví, hledají co malého a levného postavit, aby to hrálo slušně...

Náklady na stavbu +- jako za každé jiné malé dvoupásmo s kvalitní výhybkou a trochu solidními repráky - o jejich výběru a ceně se dá mluvit, to nechávám záměrně otevřený. Nebráním se ani dvěma variantám, pokud se na obě sejde dost lidí.

To nejlepší nakonec - nechtěl bych za to nic, jen bych měl dobrej pocit z toho, že vznikne něco smysluplnýho, vedle všeho toho balastu smile


Varianta 1A - uzavřená ozvučnice: Visaton W 170 S 8 (cca 20 l) + Peerless 830983

Citlivost je holt taková, jaká je (cca 85 dB/2,83V/1m), Linkwitz tam nemá nic jinýho a taky mu to hraje - je to daň za malou velikost a repráky, který jdou nízko. Dělící frekvence okolo 1 kHz (spíš níž, než výš). Cenu materiálu na pár beden odhaduju do 6000 kč (možná o něco víc o to, jak složitá/drahá vyjde výhybka). Ideální pro doplnění o subwoofery - pak lze objem ještě zmenšit.

Varianta 1B - basreflexová ozvučnice: Visaton W 170 S 8 (cca 30 l) + Peerless 830983

Tohle už by na spodku asi vystačilo i leckomu samo. Cena stejná.

Re: Projekt á la PLUTO

Byla by šance nějak hromadně pořešit výrobu skeletů, pokud budou z těch náročnějších tvarově ?

Web

(upravil MaBat 7. 10. 2009 13:10)

Re: Projekt á la PLUTO

Je to můj tajnej sen, ale asi nereálnej. Pak bych si to postavil asi i pro sebe... já to dělám ručním modelováním, v podstatě jako sochu a do toho samozřejmě nemůžu nikoho tlačit smile

(upravil check 7. 10. 2009 13:12)

Re: Projekt á la PLUTO

Marceli, nejdřív postav první pár třeba koncepčně podobný bedny (dostav ty svoje), někam odvez na porovnání, aby se vědělo jestli ano nebo ne, případně jak to hraje proti jiným bednám.
Takhle to nemá cenu, když o tom defakto nikdo nic neví, ani sám autor. Velkých keců ohledně různých řešení beden byla spousta, nakonec to ale vždycky dopadlo neslavně.

Pro nějaký opakovaný projekt můžu zajistit výrobu na tříosém CNC. Tzn. gigantické poloměry to dělat neumí, ale na to jsou jiné stroje. Umím zaoblení až do 1" přímo frézou, od 5cm mám na to zase jiný přípravek, 10cm zaoblení není problém.

Web

(upravil MaBat 7. 10. 2009 13:38)

Re: Projekt á la PLUTO

Klasický zaoblování není nic moc. Nakonec nejjednodušší pro opakovatelnost a jednoduchost je asi vzít ty roury. Samozřejme mám svou představu/doporučení. Ale to je všechno opravdu předčasný.

Kolik lidí staví bedny od Troelse, Gee, a dalších (nebo šli do projektů tady), aniž by věděli, jak to bude hrát? Napsáno je tu o tom už myslím víc, než dost. Nikomu ani v nejmenším nic nenutím, je to jen nabídka a možnost nechat se (podle mě samozřejmě příjemně) překvapit smile

Tříosý CNC je každopádně lákavý a využití by určitě našlo, hlavně pro bramboru pro vejškáč.


Pozn. Žádný "srovnávací testy" nemám ani v nejmenším chut dělat (natož dopředu), když porůznu čtu, jak se dělají, jak dopadají a jak se následně interpretujou... To už at si pak náseldně dělá kdo chce třeba do zblbnutí.

Re: Projekt á la PLUTO

Bez nějakýho testu a pochvalnýho vyjádření několika lidí nemá takový projekt šanci.

Troels a spol má alespoň nějaký jméno, i když se mi většina jejich věcí nelíbí, tak mají alespoň dost zkušeností na to, aby neudělali úplnou cypovinu.

Web

(upravil MaBat 7. 10. 2009 14:29)

Re: Projekt á la PLUTO

Dobře, takže

- pokud se najdou lidi, ochotní financovat stavbu prototypu, nebude problém nechat ten podrobit poslechovým testům (já ho jinak stavět nebudu, nemám důvod) - za přísně slepých podmínek, samozřejmě a tak, jak se dělat má. Pokud se jim to nebude líbit, zaplatím to všecho zpětně sám. Pokud se to líbit bude (o čemž jsem přesvědčenej), nějak se dohodnou, jak si to přerozdělí.

Není nijak nutné to prodražovat, dá se to udělat opravdu poměrně levně (bez CNC, aj.).

Dostatečně velkorysé? smile


- Jelikož je to takhle celý dost abstraktní, něco nakreslím a předložím, aby bylo o čem se tedy bavit.

Re: Projekt á la PLUTO

klasickejch beden sou zdokumentovanejch tuny a neco fakt zajimavyho se objevi jen hoodne zridka.  spis nez nejakou porovnavacku bych byl pro takovy bedny vzit na nejakej stmelac. pokud se ti ty bedny povedou a vetsinu lidi presvedci, muzes se poustet do nejakyho komunitniho projektu. budu jen rad kdyz se ti to povede(i kdyz tvuj projekt temer urcite kopirovat nebudu).

(upravil MaBat 7. 10. 2009 15:02)

Re: Projekt á la PLUTO

Jen nemám důvod ani nutkání dělat ten prototyp, to je celá situace, nemíním si tím ani do budoucna nijak vydělat a objíždět s něčím "podobným" nemá smysl, není to pro mě tím pádem motivace k ničemu. Tak to berte... Nejde mi ani o potřebu sebeprezentace, ani to někomu natřít. Jen bych měl dobrej pocit, kdyby se všechno to pachtění z posledních několika let (strávil jsem tím vším strašně moc času a stálo to strašně peněz - protože mě to baví a jsem si dneska už poměrně jistej tím, co dělám, resp. tím co je potřeba udělat) nějak smysluplně zužitkovalo... Tož je všechno. Je to hobby, ne bysnys (do toho se pouštět fakt nehodlám).

Navíc nejsem společenskej typ, takže na nějaký velký návštěvy si taky nepotrpim.. smile Ale budu už muset někoho pozvat na poslech domu, abych tedy měl nějaký ty "reference" (to samozřejmě chápu)...

Re: Projekt á la PLUTO

no nechci te nijak odrazovat, ale lidi sou v tomhle hrozne nevdecny a strasne rychle zapominaj. nejjednodussi mas kdyz neco postavis treba placnout na net vyhybku, par fotek, napsat par radek... koho to zaujme, napise ti mail, jestli to od tebe muze okopcit, nebo poprosi o rozmery. a na ostatni je nejjednodussi se vy.... .
ja bych si treba ty tvoje bedny nekdy rad poslechnul a rozsiril si obzory. a myslim, ze to tak ma vic lidi. zacatecnik pujde spis do osvedceny klasiky a kdo je zkusenejsi je moc hrdej na to, aby neco kopiroval smile

(upravil MaBat 7. 10. 2009 15:14)

Re: Projekt á la PLUTO

Pokud, rád bych z toho udělal jednorázovou akci a následně omezil zpětné dotazy (tj. žádné trvale vyvěšené podklady, apod.). To je moje představa. Třeba je úplně zcestná.... Je to celý jen nápad, žádná dalekosáhle promyšlená akce (taky nebylo proč).

Re: Projekt á la PLUTO

Dík za zájem. Jo, to je tak zhruba i moje tempo....

(upravil lexx 7. 10. 2009 18:23)

Re: Projekt á la PLUTO

MaBate, je vůbec spodivem,že se Ti chce do toho projektu pouštět,protože to tady nikdo neocení. Ale mě se líbí a tak Tě podpořím.Dnešní mladí,místo toho, aby se vrhli do projektu a tím se něčemu naučili,tak jen hledí kdy to zveřejníš,kolik je to bude stát-nejlépe zadarmo a nakonec Tě stejně naserou stupidními dotazy,které neberou konce.  Já osobně též se věnuji svým projektům a stavbě reprosoustav a zesilovačů,ale  většinou na komerční bázi a tak své projekty a výrobky veřejně nezveřejňuji. Stojí mě to dost peněz a času a tak nemám zájem,aby na projektu,který  mi zabral měsíce práce ,mi potom nějaký snopl  říkal proč je to tak a tekhle je to lepší atd... Já jsem svojí potřebu podělit se s někým o mé vědomosti vyřešil tak,že zadarmo vyučuji elektroakustice místní vesnické nadšence. Nadále už budu s tebou komunikovat jen přes e-mail.

Re: Projekt á la PLUTO

chce to viac informácií, ja sa možno pridám, ale kedže nič neviem tak to neni na 100%

(upravil MaBat 7. 10. 2009 19:58)

Re: Projekt á la PLUTO

5 - 6,5" + 1.2 - 2", vysoká úzká ozvučnice, optimální pro zvolený středobas, který bude umístěný vodorovně nahoře. Vejškáč upevněn v malé kouli ("bramboře") nad ním, směřující vpřed. Tvar ozvučnice dole není podstatný, je možný i zaoblený kvádr, stejně jako roura. Basák zřejmě některý Peerless (envt. Seas, ale jistě by šel i nějaký Monacor), vejška Aurasound/Peerless/Morel (co jsem tak koukal) - různý varianty s různou výslednou citlivostí (mj.). Ale to jsou víceměně nezajímavý, technický detaily smile V případě basreflexu to bude muset být patrně na nějakých nožkách, nátrubek do podlahy.

Pro jistotu - nemá se jednat o budky k PC, ale o normální "(malo)obývákový" stereo. Postupně přidám detaily, budou-li ještě nějaké, evnt. sepíšu konkrétní varianty osazení (a odhad nákladů na stavbu).


Klidně někdo navrhněte osazení, o kterým si myslí, že by mohlo fungovat - a nemyslím z hlediska zvuku, "co si k čemu sedne" - o tom mám svý mínění, myslím z hlediska fyzikálního (akustickýho) optima. V tomhle nemám důvod cokoli "tlačit", jediná věc, která je kritická, je vejška, která musí být dělitelná opravdu hodně nízko (v podstatě se tam nechá použít i 2" fullrange (z těch dostupných) - ono se tomu už stejně dá těžko říkat vejška, jen mají většinou hodně nízkou citlivost).

Re: Projekt á la PLUTO

6,5" bude pre mna asi málo chcem to nad SW a cakal som že to bude skôr niečo také ako v teme "Tip na repro, "Poor Man's R909"" to bol zaujímavý projekt...

(upravil MaBat 7. 10. 2009 21:33)

Re: Projekt á la PLUTO

Obě ty konstrukce sledujou stejnej cíl, a tím je co nejvyrovnanější směrovost v pásmu, kde na tom nejvíc záleží... Tohle je ovšem o něco méně háklivý na umístění v místnosti, a taky menší (nakonec i levnější), čímž by to IMHO mohlo oslovit daleko víc lidí. Ten zvuk je nakonec hodně podobnej...

Vždyť poor man`s si klidně postav... informací je tam dost, stačí jen koupit novej ScanSpeak a dobastlit pasivní výhybku smile

K tomuhle pak není sebemenší problém kdykoliv doplnit spodek dalšími několika (aktivními) suby (ne jedním!!) - pak by mělo smysl dát tam hned basák vhodnej do uzavřený bedny. Pokud by to tak někdo od začátku zamýšlel, není problém, resp. tím líp. To je pak optimální řešení kvalitního poslechu na doma.

PS. 6,5" je tady nicméně maximum, právě z důvodů směrovosti...

Pořád platí, že kdo chce doma max. kvalitu současně s hlasitostí na koncertě, musí si postavit něco jako Geddesovo věci. Jiná dostupná cesta vážně není, nebo na ní zatím nikdo nepřišel.


Jinak, když o tom hodně premejšlím, nakonec by se to možná dalo -minimálně jako názorný pokus- udělat i jako opravdu ultra-low-cost s ARN a nějakým tím fullrange Monacorem za 40kč ... smile To bych snad i jako prototyp zasponzoroval a dal k dispozici, protože by to mohla být i celkem legrace (vidět, co za přínos je ta samotná směrovost, když se udělá správně...pak by to možná i leckoho přesvědčilo). Ovšem k tomu by to pak chtělo, aby někdo udělal se stejným osazením klasickou budku pro přímé srovnání (na to bych já trpělivost už asi dneska neměl)...

Re: Projekt á la PLUTO

Možná blbý dotaz, ale ta ozvučnice je plánována z HT trubek ? Na tom originál řešení to tak místy vypadá. S arn by to bylo fakt lou kost, a možná by to mělo i relativní smysl, pokud by výsledek byl poslouchatelný, výroba ozvučnice by použitím tech rour v podstatě odpadla .... Asi to sem nepatří, ale co tak zkusit nějaký full range reprák, ale už klasicky směrovaný ?

(upravil MaBat 8. 10. 2009 8:28)

Re: Projekt á la PLUTO

juras99 napsal:

co tak zkusit nějaký full range reprák, ale už klasicky směrovaný ?

To už by bylo příliš velký zjednodušení a skončil bys tím zas na začátku (udělal bys pravej opak toho, o co se ta bedna -v rámci možností- snaží...)

Jo, originál je z těch trubek. Nikdy jsem s tím ale nedělal a ani nevím, jestli se tu dají sehnat takový rozměry, apod. To by se pak muselo zjistit (nebo se v tom někdo pohybujete, nevím, já o tomhle nemám ani páru).

Použití ARN-150 nebo i ARN-188 v zásadě nic nebrání, zůstává opravdu jen ta vejška, na který se nevyplatí šetřit (nemusí být ale ani závratně drahá - dokážu si tam představit i třeba tohle). Škoda, že nejsou ty nový ARN. Osobně bych ale až tak nešetřil ani na tom basáku, nemyslím si, že se to ve výsledku (a v celkových nákladech) vyplatí.

Nejlepší by samozřejmě bylo, kdyby se ty repráky shodou okolností válely někomu doma a mohl by je půjčit na stavbu prototypu. Pak by už nic nebránilo to rozjet.


- Zatím zájem tedy není, ale muselo by se především dorozmyslet, jak akusticky pojmout ten spodek pásma. Osobně bych v tomhle případě byl pro uzavřenou bednu.

Re: Projekt á la PLUTO

Ty roury se dělají v zásadě ve dvou základních typech, šedé a oranžové, s tím že ty oranžové jsou pevnější a odolnější. (možná mě někdo doplní). Průměrů je celkem dost takže asi by nebyl problém najít vhodný typ k danému repráku. To fulrange mě napadlo proto, že by se tak daly vyřešit s opravdu minimálními náklady třeba suroundy. Ale to už je tlachání mimo mísu.